Topladığım Son Bilgisayarım

Yaklaşık 3 aydır parça bekleyerek, hata gidererek ve yazılım filan yükleyerek üzerinde uğraştığım bilgisayarımı nihayet tamamladım ve hakkındaki videomu youtube'dan yayınladım.Videosu burada

Bilgisayarı toplarken ilerde her bakımdan kolay upgrade edilebilir olmasını istedim. Varolan dizüstü bilgisayarım ile yapmakta zorlandığım şeyleri yapmayı amaçladığım için doğal olarak üst seviye bir bilgisayar olacaktı. Bu şartlar bir araya gelince elbette bütçeyi zorlayan ama bence şu an için piyasada var olan en iyi anakart çözümü olan ASUS Z10PE-D16 WS Intel C612 Dual Soket 2011-3 DDR4 2133MHz Workstation Anakart'da karar kıldım. Oldukça iyi bir ürün olan bu anakartın benim için en cazip yönleri Workstation olarak çalışmayı destekleyecek bazı donanımlara ve yazılım desteğine sahip olmasıydı. Örneğin Intel Xeon işlemcileri destekliyordu ki bu gerçekten bence en cazip yönüydü. Ayrıca işlemci açısından bile kolayca upgrade etme imkanı sağlayan bir özelliği daha vardı ki bu gerçek bir sunucu/workstation özelliğidir: Dual Soket 2011-3'e sahipti. Yani çift işlemci çalıştırabiliyordu. Bu özelliğine yakışır bir başka özelliği ise tam 16 RAM slotu olmasıydı. Böylece 64 GB lik RAM blokları piyasaya çıkıp ucuzlayınca bilgisayarı tam 1 TB'a kadar upgrade etmek mümkün olacak. Ancak şu anki haliyle Crucial 16GB DDR4 2133Mhz CL15 R-DIMM Server Ram ile yetinmem gerekti. Tabii bir server acemiliği gösterdim ve Anakartın ne tür RAM desteklediğini düşünmeden Kingston 16GB (2x8GB) HyperX Savage Black DDR4 2133MHz Dual Kit Ram aldım. Videoda da görüldüğü üzere anakartın Q-Code göstergesinde b1 hatasını görünce ve sistem açılmayınca hatayı anladım ve o zaman RDIMM veya LRDIMM sipariş etmem gerektiğini anladım ve Crucal'i sipariş ettim.Bu arada buraya kadar bahsi geçen parçaların fiyatları: ASUS Z10PE-D16 WS: 2100 TL civarı. Crucial 16GB DDR4 2133Mhz: 360 TL

Böyle eatx bir anakarta evsahipliği yapacak bir kasa doğal olarak Fulltower olmalıydı tabii ama burada bir ilginçlik yaşadım. THERMALTAKE CORE V71 FULL TOWER SİYAH KASA'nın fazlasıyla yeteceğini düşündüm ama HDD yuvalarını sabitleyen vidaları sökmeden anakartı kasaya sığdıramadım. Buradan da anlaşılabileceği üzere anakart gerçekten büyük boyutlu. Kasada şu an HDD yuvalarını sabitleyen 1 ya da 2 vida var. Normalde 6-7 taneydi. Bunun haricinde kasadan memnunum. Bu büyüklüğü, soğutma açısından bir avantaja çevirmişler ve 200mm'lik 3 tane fan ile hem güçlü hem de daha dşük devir sayısı nedeniyle sessiz bir soğutma imkanı sağlanmış. Bu tür kasalarda genelde bir PSU bulunmadığı için çok önceleri başka bir sistem için satın almış olduğum Thermaltake Toughpower-xt 875 watt PSU'yu kullandım. Belki ikinci bir işlemci veya ekran kartını desteklemez, bilemiyorum ama şu an için fazlasıyla yeterli. Bu arada kasa 630TL civarıydı.

Daha ikincil parçalara kaptırıp gitmeden işlemciden bahsetmek gerekir tabii. Böyle bir anakart almışken ve piyasada Intel'in 2696'sı varken benim yaptığım gibi Xeon E5-2620 v3 Soket 2011 2.4GHz 15MB Cache 22nm 6 Çekirdeli İşlemci alınmazdı belki ama arada çok ciddi bir fiyat farkı vardı ve bazı parçaları elde olanlarla karşılayacak olmama rağmen gördüğünüz gibi daha şimdiden iyi bir PC parası olan 3000 TL'yi geçmiş durumdaydım. Dolayısıyla yine upgrade hayalleri ile avunarak ve yaklaşık 1800 TL ödeyerek 2620'de kaldım. Asıl ilgi alanıma giren render kapasitesi açısından beklentilerime ise pek ulaşamadım. Tabii render kapasitesinde ekran kartının da önemini vurgulayanlar olduğunu biliyorum ama orada da yine upgrade hayalleri ile çok yükseğe çıkamasam da aslında çokta ucuza kaçmadığımı düşünüyorum: ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5 EKRAN KARTI 960TL civarıydı. Yine Ortalama bir oyun PC'si için oldukça iyi bir ekran kartıydı bence ama... Bilemiyorum belki OCZ 240GB TRION 150 Serisi Sata 3.0 SSD (550MB Okuma / 520MB Yazma ) kabahatlidir. Çünkü Bilgisayarın açılışında da öyle pek bir hız göremiyorum. Ya da sistemde darboğaza neden olan başka bir sorun var ve ben henüz bunun farkında değilim. Eğer bir öneriniz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum. Bu parçanın fiyatı ise 240 TL'ydi

Bu donanımın yanına şimdilik sadece iş görsün diye daha önce laptop için satın almış olduğum Seagate 2.5" 640GB Sata 3.0 16MB Cache 5400Rpm Notebook Disk'i ekledim. Şimdilik idare ediyor ama ödemeler biraz hafifleyince bir laptopta bulamayacağımız bir diğer masaüstü/workstation özelliği olan yüksek depolama kapasitesi meselesine de el atacağım umuyorum.

Satın aldığım parçalardan son olarak soğutucusuz gelen işlemci için satın aldığım XIGMATEK GAIA-II İŞLEMCİ SOĞUTUCU'dan bahsedeyim. Normal şartlarda OC filan uğraşmayacak olan benim gibi kullanıcılar için oldukça yeterli olan bu soğutucuyu alırken birazda kasanın devasa fanlarına güvendim diyebilirim Şu an için sorun çıkarmıyor. İlerleyen zamanlarda işlemci son sürat çalışmaya başlayınca sanırım akla kara belli olacak. Bu parçayı da 130 TL ye aldım.

Bilgisayarı çalışır hale getirmek için satın aldığım parçalara ek olarak daha öncden almış olduğum Samsung SyncMaster 2232BW/2232GW/2232GW Plus,SyncMaster Magic CX2232GW ekranımı Logitech Wave Kablosuz fare klavye setini ve Tunçmatik 1kwa Online UPS'i de kullandım.

Bileşenleri Vatan Bilgisayar'dan aldım ve RAM'in 2133 mhz yerine 1866 mhz görünüyor olması ve siparişlerimin 3 haftada elime ulaşması (uyarmışlardı) haricinde bir sorunumuz yok. Biraz belki pahalı olmuş olabilir ama daha ucuza maledeyim derken bu kadar parayla daha büyük maceralara girmiş olmak istemedim. Dolayısıyla diyebilirim ki onca yıllık Vatan Bilgisayar müşteriliğimde yaşadığım en sorunsuz alış verişti. (Belki de standartların çok düşükmüş diyeceksiniz ama benim Vatan Bilgisayarla ne maceralarım var. Anlatsam bitmez yani.)

Şu an için oldukça iyi bir konfigürasyona ulaştığımı düşünüyorum. Bundan sonraki ilk ekleme üçlü bir Raid 5 dizisi oluşturacak şekilde HDD satın almak olacak sanırım.

Ara ara burda bahsettiğim donanımlarla alakalı deneyimlerimi burdan paylaşırım ama şimdilik bu kadar.

2 Yorumlar

  1. […] Son yazımda topladığımdan bahsettiğim bilgisayarım için bir RAID dizisi oluşturdum. Bu yazıda da hem RAID hakkında genel bir bilgi vereceğim hem kendi deneyimimden bahsedeceğim. […]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski