Yuki E-Wild 50 Fatbike



2tekersecimi:

Üreticiden Alınan Bilgiler

AKÜ     POWER
  PACK 36V 374WH

MOTOR     BAFANG FAT
 MOTOR

AĞIRLIK     24.7 KG

ŞARJ
 SÜRESİ     2-3 SAAT

MESAFE     40-60 KM

BEYİN     SINE WAVE
 BEYİN

ŞASE     AL6061
 26"X45CM

ÇATAL     ENTEGRE
 ÇATAL AL6061

KRANK SETİ     BAFANG
 FATBIKE AL 175L

JANT     HJC
 FATBIKE ALÜMİNYUM

HUB     MODUS 35H

FREN     SHIMANO
 BR-M355 ROTOR:180

FREN KOLU     SHIMANO
 BL-M355

EKRAN     LCD

SENSÖR     AKILLI 1:1
 YARDIM SİSTEMİ

ELCİK     PROMAX
 AL6061 22.2*620W

SELE     SELLEROYAL
 SETA

KOLTUK     PROMAX
 AL6061 *350L

KALDIRMA
 KOLU     SHIMANO
 TX50 7S

ARKA VİTES     SHIMANO
 ALTUS 7S

SERBEST
 PEDAL     SHIMANO
 TZ21 7S

LASTİK     KENDA
 26"X4.0"

ÖN FAR     STANDART

ZİNCİR     KMC X9e

image

Kullanıcı İncelemesi:

Bu ilk elektirikli ve fatbike deneyimim olmasına rağmen uyum sağlamam kolay oldu. Bisiklete binmeye dair temel prensipler yine aynen geçerli. Ancak elektirikli motor bunların bazılarında biraz rahtlama sağlamış. Örneğin sert gidon manevraları sırasında pedal çevirmek bazen oldukça zor olabilir. Oysa bir elektirikli bisiklette hele hele Yuki E-Wild gibi bir elektirikli bisiklette bu kesinlikle sorun olmuyor artık. Çünkü bu bisiklette diğer markalarda olduğu gibi sadece pedala destek olan bir motor değil, kendi başına da çalışabilen bir elektirikli motor bulunuyor. Yani gaz kolunu çeviriyorsunuz ve pedala basmaya gerek kalmadan bisiklet harekete geçiyor. Yuki E-Wild 50′nin en önemlii artısı bu. Dahası, edindiğim bilgilere göre önümüzdeki yıldan itibaren artık bu özelliğe sahip elektirikli bisiklet üretemeyeceklermiş firmalar. Çünkü pedaldan bağımsız gaz kolu onu bildiğimiz “elektrikli bisiklet“ olmaktan çıkarıp daha “elektirikli motosiklet“ sınıfına sokuyor anlaşılan. Bu nedenle diğer açılardan da ikna edici geliyorsa, bir Yuki E-Wild almak için son fırsatlar denilebilir.

Diğer taraftan bazı olumsuzluklar da yok değil. Elektirikli bisiklet aleminde temel olarak 3 motor markası öne çıkıyor. Bosch -ki bu sanırım oldukça pahalı ve güçlü modellerde kullanılıyor-, Shimano ve Bafang. Bafang bunlar arasında en hesaplı dolayısıyla da kalite açısından en sorunlu olanı. Motor yürüyor mu yürüyor ama sanki her an durabilirmiş, bir sorun çıkarabilirmiş gibi yürüyor. Sesler, takılmalar, güç kayıpları vs. kabullenmeniz gereken sorunlar. Zaten disk fren, fatbike, elektirikli motor gibi özelliklere rağmen 27.08.2020 itibariyle 7290 TL gibi bi fiyat böyle mümkün olabiliyor. Shimano motorlu benzer özellikli bisikletlerin en ucuzu Kron’da an itibariyle 8 Bin TL’nin üzerinde. Kalanlar ise 10-15 bin bandında. Ne kadar köfte, o kadar ekmek durumu burada da geçerli yani.

E-Wild’ın motoru pedal göbeğinde değil, arka jant göbeğinde. Bence bir dezavantaj ya da avantaj değil. Motor gücü de öyle aman aman bir güç değil. Başka hiçbir yük olmamasına rağmen yaklaşık 90 kiloluk bir sürücüyü yaklaşık 30-40 derecelik bir eğimden çıkaramadı. Üretici 40-50 km lik bir menzil vermiş ama bu motor gücüyle bana biraz zor görünüyor. Ayrıca batarya göstergesi pek sağlıklı değil gibi. Genel olarak doğruyu göstermesine gösteriyor ama anlık yüklenmeler gibi durumlarda geçici olarak azalmış gösterebiliyor da bataryayı. Emin olmak için bi kaç kez göz atmakta fayda var.

7 vites bu ağırlık ve bu teker kalınlığı için az olmuş. Kötü değil, muhtemelen kullandıkça alışılır da. Ancak elektirikli motora güvenip azıcık yük attıysanız bisikletin üzerine, kendi ağırlığı ve ağırlığınızla birlikte bir anda 100 kg’nin üzerinde bir ağırlığın sözkonusu olabileceğini unutmamak lazım. Hele bir de yokuş yukarı çıkmanız gerekecekse motor yolun ortasında “benden bu kadar“ diyebilir. İşte tam o zaman 8-9 vitesli bir bisikletin 1. vitesinin ne kadar farklı olabileceğini hayal edebilir hale gelirsiniz.

Genel olarak pedallarla motor uyumlu çalışıyor gibi idiyse de bazen bisikletin hızı gaz kolundan verdiğiniz hızdan fazla olunca pedala basmanız frenleniyormuş gibi hissettirebiliyor( tekrar baktım bundan daha açık anlatamam :) Bu durumda ya gaz kolundan elinizi çekip destek pedal destek moduyla devam edilmesi gerekiyor ya da gaz kolunu daha fazla çevirmek yani gazlamak gerekiyor.

Pedal destek modu ve gaz kolu modu default (başlangıç) değer olarak 25 Km/s ye kadar aktif. Ancak + ve- tuşlarına birlikte bir süre basılı tutulunca girilen menüden bu sınırı 50 km/s ye kadar çıkarmak mümkün. Bu çaptaki bir elektirikli bisiklet için bu hız gerçekten çok iyi. Ancak bu hıza ulaştıracak bir batarya var mı, onu pek sanmıyorum. Bu arada menüyü göreceğiniz ekran, okunaklı ama verdiği bilgiler az: Hız, batarya bilgisi, gidilen mesafe ve pedal destek modunun seviyesinden ibaret. İş görür ama daha detaylı olabilirdi.

Hasılı kelam genel kalite olarak pek iç açmıyor ama sahip olduğu bi takım ek özellikler gerçekten heyecan verici. Orta ve uzun vadede fazla sorun çıkarmayacağın umarsanız pedaldan bağımsız gaz kolu ve 50 km’s hız gibi özellikler için kesinlikle alınır. Ancak internet alemindeki bilgilere güvenilirse (! :) Yuki’nin bu aralar teknik servisleriyle ciddi sorunları varmış. Hikmeti üzerine biraz düşünmek dahi sorunsuzluk umudunu ciddi anlamda baltalayacaktır. Fiyat, hız ve gaz pedalı için alınır; kalite, servis sorunları ve hantallık için alınmaz. Takdir sizin.

Fatih Özdemir

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski