Mico

 

Zor ve öğretici bir mücadele ile bu filmi çekebildim.

Öncelikle El Kahhar gibi ağır bir ismin tecellisini temsil ile sorumlu tutuldu.

Sonra ilk filmim olmanın kahrını yüklendi. Bir sürü acemilikler, eksiklikler vb.

Ayrıca bir öğrenci filmi olmak zorundaydı. Bir mezuniyet çalışması olarak tabi olduğu bir takvim vardı mesela. Yeterince kurgu bilmeden kurgusu yapılmak zorunda kalınan, senaryo tekniğine hakim olmadan senaryosu yazılan bir film oldu yani.

Sonra hem Kürt meselesinin hem Filistin'in derdine aynı anda talip oldu. Bu yüzden çok şey söyleme telaşımın kurbanı oldu aynı zamanda.

Şimdi bir de yetmemiş gibi gündemin kurbanı olmak üzere ama farklı bir şekilde. Şöyle ki: Filmi izlediğinizde göreceğiniz üzere yukarıdaki zorlukların herbiri filmi tekrar tekrar "olmamış" hissine saplıyor. Bu nedenlerle ve ayrıca 99 serisine Besmele'deki isimlerle başlama isteğim nedeniyle (Allah, Er Rahman, Er Rahim) filmi en azından erteleyip, aslında eksiklerini hatalarını giderip yeniden çekip, öyle yayınlamayı planlıyordum.

Ancak gel gelelim İsrail yine İsrailliğini yaptı. Filistin meselesinde sanki son darbeyi vurmak için harekete geçti. Mescid-i Aksa'nın işgali ve mescidin içerisinde, etrafında insanları katletmeye başlaması ile gündemimize yine bir yara gibi yerleşti.

Bu nedenle, film, içerdiği İsrail karşıtı eylem önerisiyle benim için ertelenemez bir niteliğe büründü.

Eğer bu filmi yeniden çekebilseyim taşlama fiilinin daha mutedil canlandırılmasına çalışırdım örneğin. Çünkü bu taşlama tıpkı şeytan taşlama gibi, tıpkı Edward Said'in taşlaması gibi aslında simgesel bir itirazı temsil etmeliydi.


Çünkü asıl vurgulamak istediğim taşlamanın El Kahhar ism-i şerifi ile birlikte bir dua gibi yapılmasıydı. Amaç taşla zarar vermeyi değil, tespihatla, zikirle, duayla, ve cüz-i bir fiil olarak küçük taşlar kullanarak taşlamayla ama tüm İslam Alemi'nin katılacağı ve Kudüs'ü ziyareti de içeren bir "hal" ile zulme karşı çıkmayı önermekti. (Hacca neden genç gitmek gerektiğini anladım bu sayede)

Ayrıca yeniden çekebilseydim bu filmi Ermenistan kökenli kaçak sigarayı anlatmak için biraz daha düşünmek isterdim

Yeniden çekebilseydim bu filmi bir de... :) Sonu gelmez bunun

İnşaallah attığımız taş ürküttüğümüz İsrail'e değecek.

 

1 Yorumlar

  1. […] olmasa da önerdiği eylem fikri açısından ciddiye alınabilir olduğunu düşündüğüm Mico, tüm İslam Alemi’nin İsrail’in haddini aşan zulümlerine tepkisini göstermesi […]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski