Gizlimiz Saklımız mı Var Şurda

Geçenlerde şöyle bir bildirim aldım cep telefonumdan.
O esnada telefonumda bir dil öğrenme uygulamasına dalmıştım ve bildirim geldiği anda farkettim ki kaşlarım biraz çatıktı. Dolayısıyla ekranda dil uygulamasının hemen üzerinde bir anlığına beliren bu bildirimdeki 'bu ne ciddiyet' ifadesini okuyunca bir an neye uğradığımı şaşırdım. Dönüp bir de screen shottaki ekranı kontrol edince... Şok şok şok.
Daha önce "Bonsai Almışım" başlıklı yazımda bir başka örneğini verdiğim bu cep telefonu aracılığıyla gözaltında tutulma halimizin bu üst, yeni, son versiyonunda anlaşılıyor ki artık anlık görüntümüz de takip ediliyor. Malumunuzdur görüntü en büyük boyutlu bilgi işlem verilerindendir. Anlık olarak görüntümüzü telefonumuzun ön ve arka kameralarından takip edip, hızla onu işleyip bir bilgi işlem aksiyonuna dönüştürebilmek hakikaten yeni bir boyuttur.
Bu bilgi kaynağının kullanımı hakkında serbestçe düşünün bakalım nerelere gidiyor işin ucu: Ekranda görüntülenen herhangi bir şeye, sizin sözlü, yazılı bir tepki vermenize gerek bile kalmadan, hatta anlık olarak sizin farkında dahi olmadığınız geçici bazı mimiklerinizden çıkarımlarda bulunarak ne tepki verdiğinizi tespit edebiliyorlar demektir. Bu bilgiyle bırakın size bir şey satmayı, sizi herhangi bir konuda harekete geçirecek herhangi bir bilgi paketini göstermeleri artık fazlasıyla olağan demektir: Siyasi tercihleriniz, ahlaki tercihleriniz, kültürel tercihleriniz... Ekonomik tercihlerinizi belirlemeleri biraz masum dahi kalıyor bu durumda. Mesela sosyal medya firmasına müşteri olan bir siyasi partinin olduğunuzu varsayalım. Oyunuzun rengini değiştirmekten, değişiklik mümkün değilse oy vermenize engel olacak duygular (umutsuzluk, rehavet, korku vs.) aşılamaya kadar bir çok pr uygulamasına maruz kalacaksınız demektir. Bunlar belki geçmişte de yapılmaktaydı ama hiçbir zaman şimdiki kadar nokta atışı olamazlar Çünkü hala sizin paylaşmayı seçtiğiniz paylaşımlar üzerinden çıkarımda bulunuyorlardı. Oysa şimdi artık anlık, kaş çatmaları, belli belirsiz gülümsemeler, göz hareketleri, yüz seğirmeleri... tüm mimikleriniz ve hatta arka kameranın o esnada görüntü aldığı diğer bölgelerinizin tepkileri, jestleriniz... Emin olun siz dahi farkında olmayabilirsiniz bazı beğenilerinizin, nefretlerinizin ve bu firmalar hakkınızda o bilgilere milimetrik tepkilerinizden ulaşabilirler ve o duygularınızı hiçbir Psikolojik engel mekanizmasına takılmadan tetikleyebilirler.
Bitti mi, bitmedi. Elinizde yaklaşık 360 derece görüş açısında sahip bir kamera ve mikrofon ile artık çevreniz hakkında da bir bilgi kaynağısınız. Bulunduğunuz mekanlar, herhangi bir sebepten yan yana geldiğiniz insanlar hakkında da sizin cihazınız aracılığıyla bilgi toplanıyor demektir. O kadar ki kendisi cep telefonu taşımasa dahi eskiden "ortam dinlemesi" olarak meşhur olmuş yöntemle herhangi bir kişi etraftaki cep telefonlarından toplanan görüntüler, seslerle takip edilebilecek demektir. Sadece sokakta yürüyerek dahi olsa yanından gelip geçenlerin telefonlarının aldığı seslerle konuşmaları takip edilebilir demektir.
Meselenin bir başka yönü ise henüz kullanılması gerekmeyen ama günü geldiğinde kullanılmasından geri durulmayacağına emin olabileceğiniz bazı özel bilgileriniz... Özel kasanızın şifresini bip lerken cep telefonunuz o tonları kaydetmiyor mudur? Ya da mesela eşinizle birlikteliğiniz sırasında ortaya çıkan en özel halleriniz, istekleriniz, ihtiyaçlarınız hemen yanı başınızda masum ve sakin bir şekilde duran cep telefonunuz tarafından "ilgili" yerlere iletilmiyor mudur? Ya herkesin küçük hataları, kusurları, suçları, günahları... Uslu durduğunuz sürece uslu duracak, en ufak itirazınız da şantaj aracına dönüşecek demektir.
Pandoranın kutusunun kapağı açık kalmış.

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski