İlk kameralarını aldıktan sonra hangi lensi almaları gerektiğini soranlara, her zaman bir 50 mm f1,8 almalarını söylerim. Çünkü alabileceğiniz en ucuz ve en havalı lenstir. Biraz kirli ve oldukça eski olduğundan dolayı sık kullanmadığım bir 50 mm lensim var. Fakat geçenlerde kız arkadaşım bana yeni bir 50 mm lens alınca ben tekrar 50 mm’ye aşık oldum.
Bu oldukça küçük fakat güçlü bir lens ve çoğu insan bu lensle neler yapabileceklerini bilmiyor. Bu nedenle bazı incelikleri bu makalede paylaşacağım.
Neden bir 50 mm f1,8 satın almalısınız? İşte 8 neden:
- Ucuz ve Küçük
Nikon ya da Canon kullanıcısı iseniz bu lens alabileceğiniz en ucuz lenstir. Aynı zamanda boyutu ve ağırlığı nedeniyle çok iyi bir gezinti lensidir.
- Etkileyici Düşük Işık Performansı
f1,8 genişliğine kadar açılabilen diyaframı sayesinde gece veya düşük ışıklı ortam çekimlerinde çok etkili bir lenstir.
- SLR Görüntüsü
Çoğu kullanıcı bir dergideymişçesine görünmelerini sağlasın diye bir DSLR satın alırlar (düşük net alan derinliği). Fakat istedikleri görüntüyü alamazlar. Çünkü kit lens kullanırlar. İşte sorununuzun çözümü: 50 mm lens
- Oldukça Keskin
Küçük ve ucuz bir lense göre 50 mm oldukça keskin bir lenstir.
- Bokeh
Bu lensin gerçekten şaşırtıcı bokehli görüntü oluşturduğunu ve oldukça düşük net alan derinliğine sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle eğer gerçekten buğulu ve kremsi bir bookeh istiyorsanız bu lensi seçmelisiniz.
- Makro Fotoğrafçılık
Bu her ne kadar resmen duyurulan bir özellik olmasa da ve bazı fotoğrafçılar için etkileyici bir zorlayıcı kullanım (Hack) olmasa da bu lensi bir makro objektif olarak kullanabilirsiniz.
Sadece lensi kameradan çıkarın, ters çevirin ve lensi bu şekilde kameraya yapışık tutun.
Aynı zamanda bir çevirici halka satın alabilirsiniz fakat benim yaptığım gibi elinizle de tutabilirsiniz.
Örnek bi kaç makro çekim:Canon 50mm f1,8 ile ters objektif tekniği ile çekilmiş bir makro (kar tanesi) fotoğraf
- Bokeh Duvarı
Ürün çekimi yapacağım zaman çok hızlı bir kurgu ile oluşturabiliyorum “Bokeh Duvarı”nı. Aluminyum folyo veya gümüşi hediye kaplama kağıtları ile arkaplan kolayca kaplanabilir. Masanın altından arkaplanı aydınlatan sarı bir ışığım var. Aynı zamanda ana ışık olarak küçük bir ürün çekim çadırım var çekeceğim nesnenin sağında yer alan ve küçük bir ışığım daha var sol arkada. Bunu çekimde f1,8’e kadar açmıştım diyaframı.
- Şekilli Bokeh
Normalde bokeh yuvarlak şekillidir. Fakat çeşitli şekillerde kestiğiniz bir siyah kağıdı lensinizin önüne koyarak farklı bokeh şekilleri elde edebilirsiniz.
Çeşitli şekilleri kesip çıkararak hazırladığınız siyah kağıdı lensinizin hemen önüne koyarak çekim yapın. Kolay kullanım için lensin önüne bantlayabilirsiniz de.
Hala tatmin edici gelmiyor mu? Bana güvenin: Sadece bir tane alın ve kendiniz görün. Pişman olmayacaksınız.Çeviri ve örnek fotoğraflar: Fatih Özdemir
Orjinal metin ve bokeh duvarı sonrası fotoğraflar: http://petapixel.com/author/layagerlock/Lens seçimine hızlı bir giriş yaptık. Gelişmeler için takipte kalın
seciminet:
Yorum Gönder