Mubi

filmsecimi:

Mubi'de hergün yeni bir film yayınlıyorlar ve 30 gün yayında kalıyor. Bazıları hakikaten saçma filmler olsa da genelde nitelikli filmler oluyor. Hatta bazı filmleri başka yerde bulmak oldukça zor. Forumu da bi küçük sosyal medyaya dönüşmüş Türkiye kökenli uluslararası yayın yapan bi site. Mubi ücretli bir film sitesi ama öyle son çıkan ve popüler filmlerin izlenebileceği bir site değil. Daha çok nitelikli filmlerin yer aldığı bir site. Nitelikli derken illa kaliteli olmasını kastetmiyorum. Belli bir özelliği ön plana çıkmış, kült olmuş veya bir yönetmenin, oyuncunun, ideolojinin, akımın, ülkenin, dikkat çeken filmlerini kastediyorum. Elbette bu filmlerin arasına geçmişin ve bugünün bazı popüler filmleri de giriyor ama onları yine hemen göremiyorsunuz Mubi'de. Bu ise sanırım Mubi'nin çalışma tarzıyla alakalı. Genelde popüler ve güncel filmlere göre ucuza malettiği veya çeşitli anlaşmalarla ücretsiz gösterebildiği filmleri ekliyor listesine. Bu tarzı nedeniyle genellikle eski ve kayda değer filmler izlenebiliyor Mubi üzerinden.

Yaklaşık 5 yıl süren Mubi aboneliğim süresince farklı ülke sinemalarından, belgeselden, kısa filme, deneyselden animasyonlara ve hemen her türden genelde iyi bazen çok kötü olabilen yüzlerce film izledim. Türkçe olanlar hariç filmler hep alyazılı idi. Çevirileri de genelde iyiydi.

Mubi'de yakın zamanda izlediğim bazı filmlerin, daha sonra İletişim Fakültesindeki derslerde bir özelliği ile adının geçmesi ise hoş bir sürpriz olurdu benim için.

Yakın zamanda Mubi sanırım el değiştirdi. Daha önce Efe Çakırel isimli bir Türk vatandaşı girişimcinin elindeyken anladığım kadarıyla başka bir şirketin de dahil olduğu bir yapıya dönüşmüş galiba. Öncesinde de uluslararası bir yapısı olan Mubi, hem her ülkeye farklı film listeleri gösterirdi hem onların her birine kendi dillerinde altyazı hizmeti verirdi.

Mubi'yi seviyordum, çünkü nitelikli filmleri korsana bulaşmadan izleme imkanı sağlıyordu. Bu nedenle de ücretli film izleme tavsiyelerimin aptallık olarak görüldüğü ortamlarda bile ısrarla reklamını yapıyordum. Ancak artık ne kendi kullanımım için ne başkasına tavsiye etmek için pek uygun görünmüyor. Çünkü queer film ısrarından vazgeçmiyor Mubi. O kadar ki benim üyeliğimin başladığı 2014′den 2020′ye çok net bir şekilde görebiliyorum: tam anlamıyla bir queer film mecrasına dönüştü diyebilirim. Bu konuda hizmet almak isteyenle hizmet vermek isteyen açık bir beyanla kendi aralarında al gülüm ver gülüm yapabilirler ama açık bir beyanla. Öyle normal filmler yayınlayacak bir mecra gibi görünüp özel bir mecraya dönüşürseniz parası ile film izleyenler sorarlar “hayırdır, ne oluyor burada?“ Bu gıdım gıdım dönüşüm nedeniyle eskiden çok önerdiğim bir mecraya artık ayda bir-iki kez anca girer oldum. Sanırım genel bir rağbet düşüşü olduğu için veya para kazanma hırsları arttığından bazı değişiklikler yapmaya başlamışlar, daha popüler filmler yayınlamak gibi vs. Yine de ikna edici gelmiyor çünkü anlayış sınırını çok zorlayacak dayatmalar yaptılar, queer bir filmi tanımlayacak herhangi bir bilgi vermeden ne saçma filmlerle karşıkarşıya bıraktılar. Aynı güveni bir daha tesis etmek zor görünüyor.
Hasılı kelam, yukarıdaki paragraflarda bahsettiğim üzere geçmişte çok etkili bir seçme film mecrasıyken giderek bu seçimleri eşcinsel filmlerden yana daha çok kullanmayı seçen bir mecra olarak Mubi, evet hala bir anlam ifade ediyor ama eski yerini mumla aratacak kadar az. Aboneliğin bitmesini bekliyorum, devamında ücretsiz abonelik gibi bir seçeneğim de olmasına rağmen aboneliğimi yenilemeyeceğim. Sonrası Tivibu, Blutv gibi daha makul mecralar olacak. Mubi’den oluşan boşluk ise film paylaşma platformlarıyla gayet doldurulabilir.

Evet, böyleyken böyle.

Fatih Özdemir

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski