Salgınla birlikte bir süredir yoğun dolaşıma girmiş bir söz var: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu sözün bir tespit boyutu olduğu tartışılmaz ama bir taraftan da bazı kullanıcıların bununla bir temennilerini mi ifade etmeye çalıştıklarından emin olamıyorum. Yani sanki dünya eskisi gibi olmayacak ve benim/bizim istediğimiz gibi olacak mı demeye çalışıyorlar acaba diye merak içindeyim.
Bir diğer gerçek ise bu salgının arkasında henüz boyutunu ve etki noktasını kestiremeyeceğimiz bazı komplo teorivari kötülüklerin yer alabileceğidir. Tabii bu ihtimallerden biri daha bu salgının ortaya çıkışında aklımıza takılıyor: Bu bir kurgu mu? Böyle bir ihtimalin varlığı, Covid, zaman geçip birçok veriyle desteklenmedikten sonra, uzun süre aklımızı işgal edecek gibi görünüyor. Ancak ister en başından beri ister sonraki aşamalarda bir yerde komplo teorilerini haklı çıkaracak şekilde bir müdahale sözkonusu olsun, bu gidişatta -karantinalar, maske, sosyal mesafe meselesi filan- ısrarcı olunmazsa kısa vadede çok 1şey değişmez. Çünkü eski yaşam tarzımıza göre kurulmuş birçok kurum var, tanımlanmış iş var, kazanç yolları, zarar ihtimaller filan var. Dolayısıyla 3-5 ay, 1 yıl evde kapalı kaldık diye bunlar alt üst olmaz. Muhakkak değişimler olur ama bir kısmı eskisine döner ilk fırsatta.
İpin ucu kaçmış derecede artırılmış sosyal mesafe, Modern zamanların artırılmış insani yalnızlığını yeni bir boyuta taşımak demek. O kadar ki fiziki varlığını eve kapatıp, esosyal varlığı ile yalnızlığını gidermeye çalışan bu -adlandırdığıma daha şimdiden pişman olduğum- postpostmodern insan, Surrogates (suretler) filminin platosundan kaçmış bir şuursuz “suret”i andırıyor. Dolayısıyla artan bir dijitalleşmeden bahsetmeye gerek bile yok. Bu dijitalleşmenin yakın arkeolojisine bir göz atınca bağlamımızın -“Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”- orta vadeli geleceğinin kökünü buluyoruz: Zaten Web’in doğuşuyla başlamış olan bir süreç… Orta vadede olacak olan bu işte; en fazla o sürecin hızlanması yani.
Uzun vadeyiyse kahinleşmeden öngörmek zor.
Şimdi bütüüün bunlara rağmen, anlamadığım özellikle bazı muhafazakarların bayıla bayıla neden ‘artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diye ‘dua’ ettikleri. Bu sözü asıl dolaşıma sokanlar Web’i kuran, 5G ile destekleyen, Facebookla pazarlayan, Amazonla nakde çeviren vs. adamlar; ya size ne oluyor? Sanırsın kuramsal düşüncesiyle (Felsefe, Akletmek), pratik düşüncesiyle (bilim, mühendislik), estetize önerileriyle muhteşem 1hazırlık geçirmiş de ‘patlama’ yapmak için bu fırsatı bekliyormuş gibi kendi kendine gelin güvey oluyor. Kusura bakmayın da kuramsal, pratik, etik, estetik hiçbir sisteminiz ‘yeni’ dönemi inşa etmeye yetmeyecek iken ‘eskisi gibi olmayacak’ olan sömürülmenizin boyutudur. O kadar acınası 1durum ki, kendisinin gelişerek Batı’yı geçeceğinden umudu kesmiş, onun yıkılmasına umut bağlamış kendi ‘medeniyet’ini kurmak için ama yine de kurduğunun ‘medeniyet’ olacağını sanıyor. Yıkımdan tekamül değil kuru 1saltanat davası çıkar. Bu 1kişinin değil 1milletin rüyası üstelik.
Son kısmı biraz ileri sarılmış havası verse de ;) neyse işte böyle.
Yorum Gönder