Bu Nasıl Reklam

Aygaz'ın bir süredir dönen son reklamı, duygusal "Muhsin Bey" film müziği, Şener Şen oyunculuğu ve damardan giren hikayesi ile marka ile izleyici arasında duygusal bir bağ oluşturmaya çalışmış belli ki.

Ancak reklamda bir hata var ki, bu hata sadece Aygaz'ı bazı müşterileriyle bilinçaltı seviyesinde uzaklaştırmakla kalmıyor, ülkeyi bölen, insanları ötekileştiren diliyle bize sosyolojik, psikolojik, felsefi bağlamda bir Türkiye gerçeğini de gösteriyor.

Reklamın duygusal anlamda vurucu cümlesi "Ben bu topraklarda ne kadar uzağa gittiysem o kadar yakınlık gördüm." Aygaz Otogaz kullananların "uzak"lara "yakın"laşırken, nasıl daha güzel şeyler bulacaklarını vurguluyor güya. Ancak reklamcısından tutun, Aygaz yetkililerine, yönetmen Umur Turagay'a ve hatta Şener Şen'e kadar hiç kimse demiyor ki "yahu biz ne diyoruz böyle".

Demezler, diyemezler, çünkü bu ifadelerdeki sorun onların zihinleri için o kadar olağan bir gerçeği içeriyor ki bir hata olduğunu farkedemezler bile.

Şöyle açayım: "Bu topraklar" ifadesi ile işaret etiğin neresidir? Neresidir ki siz "o topraklar"ın yakınındasınız da bazı başka insanlar uzağındadırlar. Sizin yakın gördüğünüz topraklardan mı ibarettir "bu topraklar"? Biz nasıl uzakmışız da haberimiz yokmuş?

Aygazsız da biz yakınız "bu topraklar"a ama senin bu topraklara ulaşman için kırk depo gaz yakman gerekiyor.

Belki de bu "uzaklık" hiç aşılmaz. Ne de olsa sizin zihniniz "uzak" "bu topraklar"a.

Son olarak Şener Şen... Muş'da "yakınlık" varsa Muş'tan uzaklaşarak neyden uzaklaşmış oluyorsun?

Hayatınız yalan sizin.

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski